niedziela, 6 lipca 2008

mint

Zioła i przyprawy w życiu i w kuchni są bardzo ważne. Dziś (po odwiedzinach na uroczej działce w Chotomowie) prezentuję wam sposób na miętę.
Bo mięta to nie tylko odświeżający dodatek do gumy do żucia, czekolady, balsamu do ciała, czy szamponu do włosów...przede wszystkim to aromatyczna roślina, której smak i zapach zostaje w pamięci na długo.


Niezależnie od odmiany miętę hoduje się bez problemu, kłącza łatwo przyjmują się w nowym miejscu i szybko robią się gęste. Nie potrzebują specjalnej pielęgnacji.

Można dodawać ją do lodów, deserów czekoladowych czy kawowych, ... ale ja proponuję wam dziś bardzo łatwą i bardzo smaczną herbatkę ze świeżej mięty:


Zerwij świeżą miętę z grządki (niekoniecznie w Chotomowie), opłucz w zimnej wodzie, porwij i włóż do szklanki (nie kubka - w przezroczystym szkle robi większe wrażenie)...


...zalej wrzątkiem i zaparz!

Herbatka handmade gotowa :)


Smacznego, a raczej na zdrowie :)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Przypomniałaś mi Agatko jak moja babcia robiła mi taką herbatkę (tamta mięta była z jej ogródka)oj zapachniało ....(pati)

Anonimowy pisze...

Hmm zostanę przy gumie do żucia...
Ziółko za intensywne jest ze swoimi walorami, za bardzo dominuje w potrawie i "psuje" je.